TeraFx Günlük Forex Bülteni


ONS Gümüş'te Yükseliş Devam Edecek Mi ?
ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği ve Meksika’ya yönelik %30’luk yeni gümrük tarifesi açıklamaları ile Rusya’ya yönelik olası yaptırımlar sinyali, küresel piyasalarda temkinli bir başlangıca yol açtı. Trump, AB’yi ticaret dengesizlikleriyle suçlarken, prosedürlerdeki iyileşmelere bağlı olarak tarifelerde esneklik sinyali verdi. Meksika’ya yönelik tarifeler ise sınıra yönelik güvenlik gerekçeleriyle açıklandı. Trump ayrıca diğer ticaret ortaklarına yönelik %15–20 aralığında genel tarifeler düşündüğünü belirtti. Bu gelişmelerin etkisiyle Asya piyasaları haftaya durağan girerken, ABD vadelileri geriledi. Dolar endeksi güç kazandı. Öte yandan, ABD’de başlayacak bilanço sezonu, endeksler için tarifeler karşısında dengeleyici bir unsur olabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz hafta EURUSD paritesi, küresel ticaret gerilimlerinin yeniden alevlenmesiyle baskı altında kaldı. Trump’ın Kanada ve diğer ülkelere yönelik yeni gümrük tarifesi planları belirsizlik yaratırken, Avrupa tarafının geçici uzlaşı beklentisi Trump’ın açıklamalarıyla zedelendi. Avrupa Komisyonu Başkanı , 1 Ağustos’a kadar çözüm arayışlarının süreceğini, aksi halde AB’nin karşı adımlar atacağını belirtti. Öte yandan, Fed kanadında temkinli söylemler ve güçlü gelen ABD işsizlik verileri doları desteklerken, Powell’a yönelik siyasi baskılar da dikkat çekti. Bu hafta açıklanacak ABD enflasyon verileri, Fed’in faiz patikasına dair ipuçları açısından kritik olacak. EURUSD paritesi haftayı %0,8 düşüşle 1,1689 seviyesinde tamamlarken, teknik olarak 1,1630-1,1600 aralığı destek; 1,1690-1,1715 bandı ise direnç konumunda.
XAUUSD
Geçtiğimiz hafta ons altın, artan güvenli liman talebinin etkisiyle yükseliş kaydederek haftayı %0,6 oranında değer kazancıyla 3.356 seviyesinde tamamladı. ABD Başkanı Trump’ın 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yeni gümrük tarifelerini AB ve Meksika için %30 olarak açıklaması, küresel belirsizlikleri artırırken altına olan talebi destekledi. Ayrıca, Fed Başkanı Powell’ın görevden alınabileceğine dair spekülasyonlar da piyasalarda tedirginliği artırarak altın fiyatlarını yukarı taşıdı. Jeopolitik cephede ise Ukrayna’ya yönelik yeni ABD silahlandırma planı, dikkatle takip edilen bir başka başlık oldu. Teknik görünümde, 3.345 ve 3.330 seviyeleri destek; 3.400 ve 3.450 seviyeleri ise direnç olarak öne çıkıyor.
BRENT
Brent petrol fiyatları, jeopolitik gelişmelerin ve ticaret gerilimlerinin etkisiyle dalgalı bir seyir izliyor. ABD’nin Ukrayna’ya ek silah yardımı yapacağı yönündeki haberler ve Trump’ın bugün bu konuda detaylı açıklamalarda bulunması beklenirken, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik 18. yaptırım paketinde anlaşmaya yaklaştığı, özellikle Rus petrolüne daha düşük fiyat tavanı getirilmesinin gündemde olduğu bildirildi. Ayrıca Trump’ın Meksika ve AB’den ithal ürünlere %30 gümrük vergisi açıklaması da piyasalardaki belirsizliği artırdı. Bu ortamda Brent petrol, 70,00 dolar seviyesinin hemen üstünde işlem görürken, 70,50 direnç; 71,90 ise sonraki hedef olarak izleniyor. Aşağı yönlü hareketlerde ise 69,00 ve 68,00 seviyeleri destek konumunda.
NASDAQ
Haftaya negatif bir başlangıç yapan NAS100 endeksi, ABD Başkanı Trump’ın Avrupa Birliği ve Meksika’dan yapılan ithalata %30 gümrük vergisi uygulanacağını duyurmasının ardından geri çekildi. Vergi kararına karşılık, her iki taraf da ABD ile müzakereye açık olduklarını belirtti. Öte yandan, yatırımcılar bu hafta başlayacak ikinci çeyrek bilanço sezonuna odaklanmış durumda.Teknik açıdan, endeks 22600–22900 aralığında yön arayışını sürdürüyor. Yukarı yönlü hareketin güç kazanabilmesi için 22900 seviyesinin aşılması ve 23000 – 23100 seviyelerine doğru bir ivme gerekebilir. Aksi durumda, 22700 seviyesinin altına sarkmalarda 22600 – 22500 aralığı destek olarak izlenmeli. Özellikle 22450 – 22400 bandı, düşüşlerin derinleşip derinleşmeyeceği konusunda belirleyici olabilir.
GÜMÜŞ
Ons gümüş fiyatları 38 doların üzerine çıkarak son 13 yılın zirvesine ulaştı. Bu yükselişin arkasında, ABD Başkanı Trump’ın Kanada’ya %35, diğer ülkelere ise %15–20 arası gümrük vergisi planları ve Brezilya ile Japonya gibi ülkelere yönelik yeni tarife bildirimleri yer alıyor. Güvenli liman arayışı artarken, gümüşe olan talep de yükseldi. Ancak yükselişi sınırlayan faktörlerden biri, tarifelerle destek bulan güçlü dolar ve Fed’in para politikasına ilişkin belirsizlikler oldu. Chicago Fed Başkanı Goolsbee, merkez bankasının faiz politikasını borç yönetimi için değil, yalnızca istihdam ve enflasyon hedefleri doğrultusunda yönlendirmesi gerektiğini vurguladı.Teknik olarak ons gümüş, 38,00 dolar seviyesinin üzerinde kaldıkça yükseliş beklentisi korunuyor. Bu durumda 39,60 ve 40,50 dolar seviyeleri hedeflenebilir. Ancak fiyatın 38,00 seviyesinin altına inmesi halinde, 37,50 ve 37,30 seviyeleri destek olarak izlenebilir.