TeraFx Günlük Forex Bülteni


Olumlu Hava Devam Edecek Mi ?
ABD Başkanı Trump, Güney Kore ve Japonya’ya yönelik %25’lik tarife tehdidine rağmen müzakere süresini 1 Ağustos’a kadar uzatarak piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Asya endeksleri yükselirken, ABD vadelileri kayıplar sonrası denge aradı. Avrupa Birliği için %10’luk tarife önerisi gündeme gelirken, İngiltere ve Vietnam ile çerçeve anlaşmalar yapıldı, Çin ile ticaret ateşkesi ilan edildi. Trump, Birleşik Krallık ve Çin ile anlaşma sağlandığını, Hindistan ile de yakın olduklarını açıkladı. Bazı ülkeler için öngörülen tarife oranları ise %25 ile %40 arasında değişiyor.
EURUSD
Trump, tarifelerin 1 Ağustos'ta devreye girmesinin kesin olmadığını belirterek müzakere kapısını açık tuttuğunu ifade etti. Avrupa Birliği ise ABD ile %10 oranında sabitlenecek bir ön ticaret anlaşması üzerinde çalışıyor. Bu oran, diğer ülkelere kıyasla daha ılımlı bulunduğu için euro üzerinde destekleyici etki yaratıyor. AB’nin Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden daha avantajlı bir pozisyonda olduğu değerlendirilse de, bir uzlaşma sağlanamaması halinde Avrupa'dan ABD'ye yapılacak ihracatın daha yüksek vergilere maruz kalma riski masada duruyor.
Dün %0,6 değer kaybeden EUR/USD paritesi, haftanın ikinci işlem gününe alıcılı başladı. Teknik açıdan 1,1800 seviyesi önemli bir direnç olarak izlenirken, olası geri çekilmelerde 1,1660 seviyesi destek konumunda bulunuyor. Gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası yetkilisi Joachim Nagel’in açıklamaları takip edilecek. Ayrıca Brüksel’de toplanacak olan AB ekonomi ve maliye bakanları zirvesine, ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos’un da katılması bekleniyor.
XAUUSD
Dün genel olarak sakin bir seyir izleyerek günü 3.337 dolar seviyesinde tamamladı. Beyaz Saray’ın bazı ticaret ortaklarına gönderdiği ve yüksek oranlı gümrük vergilerini içeren mektuplar, küresel ölçekte ticaret gerilimlerini yeniden gündeme taşıdı. Bu durum güvenli liman talebini destekler nitelikte olsa da, son dönemde değer kazanan doların etkisi, altın fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.
Özellikle Japonya ve Güney Kore’ye uygulanması planlanan %25’lik tarifenin, diğer Asya ülkelerine kıyasla daha düşük algılanması, bölge borsalarında sınırlı da olsa iyimserlik yarattı. Bu gelişmelerin etkisiyle Ons Altın güne temkinli bir başlangıç yaparken, yatırımcıların dikkati ABD ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret görüşmelerine çevrildi.
Teknik açıdan değerlendirildiğinde, aşağı yönlü olası hareketlerde 3.322 ve 3.300 dolar seviyeleri ilk destek noktaları olarak öne çıkıyor. Yukarı yönlü ataklarda ise 3.346 ve 3.365 dolar seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Günün devamında gelecek ticaret haberleri, fiyatlamalarda belirleyici olabilir.
BRENT
Brent petrol, haftaya arz kaynaklı endişelerle satıcılı bir başlangıç yapsa da, gün boyunca gelen alımların etkisiyle toparlandı ve seansı %1,9’luk yükselişle 69,6 dolar seviyesinde kapattı. Haftanın ikinci işlem gününde ise, ABD’nin uygulamayı planladığı gümrük tarifelerinin küresel büyüme üzerinde yaratabileceği olası baskılar nedeniyle talep tarafında bazı soru işaretleri oluştu. Bu durum, petrol fiyatlarında hafif satıcılı bir görünümün ortaya çıkmasına neden oldu.
Günün veri takvimi açısından önemli bir gündem maddesi bulunmazken, yatırımcılar ABD tarifelerine ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyor. Teknik analiz açısından bakıldığında, 68,00 dolar desteği güçlü kaldığı sürece 70,00 dolar seviyesinin yeniden test edilmesi mümkün. Bu seviyenin üzerinde ise 70,50 ve 71,90 dolar direnç noktaları kademeli olarak öne çıkıyor. Öte yandan, 68,00 desteğinin aşağı yönlü kırılması durumunda fiyatların 66,50 seviyesine kadar geri çekilme ihtimali artabilir.
NASDAQ
Trump karşılıklı gümrük vergileriyle ilgili nihai tarihi 9 Temmuz’dan 1 Ağustos’a erteleyerek müzakere sürecine zaman tanımış oldu.
Teknik olarak bakıldığında, endeksin yükseliş yönünde ivme kazanabilmesi için 22.900 seviyesinin üzerinde 4 saatlik kapanışların görülmesi önemli olabilir. Bu seviyenin aşılması halinde 23.000 ve 23.100 direnç noktaları gündeme gelebilir. Özellikle 23.000 civarındaki fiyat hareketleri, yukarı yönlü beklentilerin devamı açısından yakından izlenmeli.
Öte yandan, satış baskısının artması için 22.700 seviyesinin altında kalıcı hareketlerin oluşması gerekebilir. Böyle bir senaryoda, 22.600 ve 22.500 seviyeleri bir sonraki destek alanları olarak öne çıkabilir.
GÜMÜŞ
Gümüş fiyatları, Başkan Trump’ın tarifeleri ertelemesi ve bazı ülkelerle sınırlı ticaret anlaşmalarına varılmasıyla birlikte güvenli liman ihtiyacının azalmasından olumsuz etkilendi. Bu gelişmeler yatırımcıların risk iştahını artırırken, gümüş üzerinde baskı oluşturdu. Öte yandan, ABD’de açıklanan güçlü istihdam verileri, Fed’in faiz indirimi olasılığını zayıflatarak fiyatlar üzerinde ek bir aşağı yönlü etki yarattı. BRICS ülkelerine uygulanması gündeme gelen %10’luk tarife tehdidi ise jeopolitik risk algısını artırsa da, gümüş fiyatlarına etkisi sınırlı kaldı. Bugün piyasalar, ABD Tüketici Kredisi verisi ile birlikte API Haftalık Petrol Stokları raporunu izleyebilir.
Teknik açıdan değerlendirildiğinde, geri çekilmenin kalıcı hale gelebilmesi için 36,30 seviyesinin altında kapanışlar görülmesi gerekebilir. Bu durumda satış baskısı derinleşebilir ve fiyatlar sırasıyla 36.00 ile 35,60 destek seviyelerine doğru geri çekilebilir.