TeraFx Günlük Forex Bülteni


Tarifeler ve Gümrük Vergileri Tekrar Gündemde
ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi’den itibaren ülkelere tarife oranlarıyla ilgili bilgilendirme yapacağını açıkladı. 9 Temmuz’da kapsamlı tarifeler için tanınan 90 günlük süre sona eriyor ve bu hafta müzakereler açısından kritik öneme sahip. Trump, anlaşma sağlanamayan ülkelere ek süre verme ihtimalini değerlendiriyor, bu da piyasadaki paniği sınırlıyor. Şu ana kadar Vietnam ve sınırlı olarak İngiltere ile anlaşmalar duyuruldu. Öte yandan, OPEC+ sekiz üyesi günlük 548 bin varillik üretim artışı açıkladı. Bu kararla petrol fiyatları haftaya düşüşle başladı, ancak tarifelerle ilgili belirsizlik ve önceki üretim artışlarının etkisiyle kayıpların bir kısmı telafi edildi.
EURUSD
EURUSD paritesi, 1.1755 desteği üzerinde tutunarak güçlü görünümünü sürdürüyor. Çin’in Avrupa’ya karşı aldığı ticari tedbirler ve ABD'nin gümrük vergilerini 1 Ağustos’ta devreye alacak olma ihtimali , pariteyi etkileyebilecek gelişmeler arasında yer alıyor. ABD’de faiz indirim beklentileri zayıflasa da dolar endeksindeki (DXY) zayıf seyir, pariteyi desteklemeye devam ediyor. Bu hafta veri akışı sınırlı. Teknik olarak, 1.1755 seviyesi kritik destek konumunda. Bu seviyenin üzerinde kalındıkça yükseliş potansiyeli korunurken, aşağı yönlü kırılması durumunda 1.1690 seviyesi gündeme gelebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.1910 seviyesi direnç olarak öne çıkıyor.
XAUUSD
Haftaya düşüşle başlayan ons altın, 3305 dolar seviyesini test etti. ABD Başkanı Trump, 9 Temmuz’a kadar ticaret anlaşmalarına varılamazsa ithalata uygulanacak gümrük vergilerinin eski seviyelere (%20–%49) döneceğini açıkladı. Çin ile anlaşma sağlanmış olsa da diğer ticaret partnerleriyle belirsizlik sürüyor. Ayrıca BRICS destekçilerine %10 ek vergi uygulanacağı duyuruldu. Bu gelişmeler piyasada risk algısını artırıyor.
Hafta içinde önemli bir ABD verisi bulunmazken, ons altının yönü büyük ölçüde tarife haberlerine bağlı olacak. Geçen hafta açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisi satış baskısını tetiklemişti ve bu baskının etkisi devam ediyor.
Teknik olarak 3300 dolar desteği önemli. Bu seviyenin altında 3245 dolara kadar geri çekilme görülebilir. Yukarıda ise 3346 dolar (22 günlük ortalama) direnç olarak izleniyor. Yukarı yönlü hareketin güçlenmesi için bu seviyenin üzerinde günlük kapanışlar görülmesi gerekiyor.
BRENT
Hafta sonunda yapılan OPEC+ toplantısında, Ağustos ayında petrol üretiminin Temmuz’a göre günlük 548 bin varil artırılmasına karar verildi. Bu karar, daha önce kademeli olarak azaltılan 2,2 milyon varillik gönüllü kesintilerin kısmen geri alınması anlamına geliyor. Kararın ardından petrol fiyatlarında düşüş devam etti. OPEC+, bir sonraki üretim kararını 3 Ağustos’ta verecek. Bu süreçte Orta Doğu’daki gelişmeler ve küresel risk algısı fiyatlamalarda belirleyici olacak.
Brent petrol yeniden 68,50 dolar seviyesinin altına indi ve bu seviye artık direnç konumunda. Satışların sürmesi durumunda 66,70 dolar destek olarak takip edilecek. Kısa vadede 66,70–68,65 bandında dalgalanma beklenirken, yukarı yönlü kırılımda 70,25 dolar seviyesi direnç olarak öne çıkıyor.
NASDAQ
Haftanın ilk işlem gününde NASDAQ100 endeksi, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri ile ilgili açıklaması ile birlikte bir miktar satış baskısıyla karşılaştı. 9 Temmuz’da sona erecek müzakere süreci öncesi belirsizliklerin sürmesi, endeksin yukarı yönlü hareketini sınırlarken, geçtiğimiz hafta açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisi ise pozitif yönde destek sağlamaya devam ediyor.
Teknik olarak endeks 22700 destek bölgesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Bu bölge üzerinde kalıcılık sağlandığı sürece, yukarı yönlü görünüm korunabilir. Bu senaryoda, 23.000 ve 23.100 seviyeleri kısa vadeli dirençler olarak izlenebilir. Buna karşılık, 22700 seviyesinin altında 4 saatlik kapanışlar gerçekleşmesi durumunda, endekste satış baskısı artabilir ve 22600 ile 22500 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir.
Özetle, 9 Temmuz’daki müzakere süresinin dolmasına kadar olan dönemde volatiliteye karşı temkinli olmakta fayda var.
GÜMÜŞ
ABD’deki mali açık ve tarife belirsizliği, ons gümüşe olan talebi artırarak fiyatları 13 yılın zirvesine yaklaştırdı. Ancak güçlü istihdam verileri, yükselişi sınırladı. Teknik olarak 36,48 dolar üzerinde kalındıkça yükseliş potansiyeli korunuyor. Hedef dirençler: 37,10 ve 37,30. Bu desteğin altına sarkılması durumunda ise 36,20 ve 35,90 seviyeleri gündeme gelebilir.